Jaargang 25 (2005)
Nummer: 4
Artikel: 359

Icoon

DT-25-4-359.pdf 535.75 KB 292 downloads

Ten geleide ...

Welkom bij het laatste nummer van dit jubileumjaar.

Nog even terugkomen op het congres. Zoals u weet, inhoudelijk was het top, maar het aantal deelnemers viel door allerlei oorzaken tegen. Dit heeft onze Belgische collega’s gestimuleerd een buitengewoon aantrekkelijk voorstel te doen, waarop we graag zijn ingegaan. We herhalen het congres volgend najaar in gecomprimeerde vorm in de psychiatrische kliniek St.Jozef in Kortenberg (bij Brussel). Het wordt een eendagscongres. Omdat de kosten door de kliniek worden gedragen, kan de prijs zeer laag worden. U mag me er niet aan ophangen, maar de kosten zullen slechts zo’n 70 euro bedragen – overnachting niet meegerekend, maar die is ook niet strikt nodig. Er zullen uiteraard veel Belgen komen, maar de Nederlanders die in mei niet konden of wilden deelnemen zijn van harte welkom. Nadere mededelingen volgen. U kunt alvast noteren dat het congres vrijdag 27 oktober 2006 zal plaatsvinden. Misschien ook wel goed om de dag in uw agenda vast te leggen.

In het vorige nummer was een lovende recensie opgenomen van het boek ‘Motivational Interviewing’ van Miller en Rollnick (2002). Afgelopen maand is een Nederlandse uitgave van dit boek verschenen, bij Theologische uitgeverij Ekklesia. Daar heeft onze eigen uitgever toch een steekje laten vallen. De titel is: ‘Motiverende gespreksvoering – een methode om mensen voor te bereiden op verandering’ (ISBN 90 75569394). Dan weet u dat ook weer.

Net als het vorige nummer is ook dit nummer dun, in de letterlijke betekenis: weinig bladzijden. We moeten nog steeds inleveren door het dubbeldikke themanummer van het voorjaar. We hebben drie artikelen voor u geselecteerd, alle hebben een hoog praktisch gehalte. We beginnen met Walter Arts. Hij schrijft over cans. Dat zegt u natuurlijk niets. Hij bedoelt rsi. Dat vindt hij een minder goede term dan ‘complaints of arms, neck and shoulder’. Kwestie van smaak. Als we eenmaal aan de term gewend zijn, zijn de gevalsbeschrijvingen verfrissend. Ze komen neer op het leren accepteren van en minder vechten tegen de ‘rsi’ (sorry Walter). De ontspanning die daardoor ontstaat doet wonderen. Past helemaal in de directieve therapie, en in tegenwoordige hypes als ‘acceptance therapy’ of ‘mindfulness’.

Het tweede artikel doet weer eens recht aan de ‘h’ in Dth. Nicole Ruysschaert beschrijft hoe hypnose toepasbaar is in de behandeling van burn-out. Zij gaat in detail in op de manier waarop men hypnose kan gebruiken om gevoel van controle te vermeerderen, de eigen creativiteit te vergroten en onthaasting tot stand te brengen. Ik zou zeggen: neemt u de tijd om dit artikel vooral rustig te lezen.

In Parnassia, en dan vooral in de divisie PsyQ van deze organisatie, maakt men tegenwoordig gebruik van modules die in groepssessies worden overgebracht. Patiënten kunnen kiezen om een bepaalde module te volgen. Sjef Peeters, Kees Korrelboom, Martin Voermans en Irma Huijbrechts beschrijven de module paniekmanagement. Exposure speelt in deze module een minder grote rol dan de cognitieve kant. Zij helpen de patiënten om de uitlokkende catastrofale gedachten in te leveren ten gunste van gedachten die hen sterker maken. Zij noemen dit contraconditionering. Ook dit artikel past weer helemaal in de Dth-traditie van kapitaliseren op de sterke punten. Mooi om te zien. Alsof dit al niet genoeg is, geven zij ook de resultaten van een klein pilot-onderzoek.

We eindigen het nummer met drie recensies. Ik eindig met u veel goeds te wensen voor het komende jaar.

Icoon

DT-25-4-359.pdf 535.75 KB 292 downloads

Ten geleide ...