Jaargang 15 (1995)
Nummer: 2
Artikel: 194

Icoon

DT-15-2-194.pdf 533.10 KB 253 downloads

Het voorschrift van Kihlstrom; over de verdenking van seksueel misbruik bij kinderen...

Professor John Kihlstrom van de Yale University, vooraanstaand lid van de wetenschappelijke adviesraad van de False Memory Syndrome Foundation (FMSF), heeft zich recent positief uitgelaten over enkele checklists met betrekking tot seksueel misbruik bij kinderen. Dit is mooi, wij zijn er blij mee.

Professor Kihlstrom geeft ons evenwel ook het ‘Kihlstrom–nooit–directief’, volgens hetwelk iedereen ervan weerhouden moet worden ook maar aan misbruik van kinderen te denken. Hij wijst er met nadruk op dat het ‘ontoelaatbaar’ is om op grond van symptomen bij het kind misbruik te vermoeden. In een tweede rapportage over dit onderwerp schreef Kihlstrom:

‘Men kan nooit, nooit, nooit, nooit, nooit seksueel misbruik in het verleden afleiden uit de huidige klachten van de patiënt. Nooit nooitnooitnooitnooitnooitnooitnooit.’

Misschien moeten de afdeling Psychologie van de Yale universiteit en de FMSF een nationaal voorlichtingsprogramma opzetten om anderen deze gewichtige wetenschappelijke en klinische waarheid bij te brengen.

Het is verbijsterend hoe vaak actuele symptomen – soms zelfs slechts een enkel symptoom – de basis vormen voor verdenking van seksueel misbruik, ondanks Kihlstroms goed beargumenteerde ‘Nooitnooitnooitnooitnooitnooitnooitnooitnooit’. Ik kom bijvoorbeeld veel gevallen tegen waarbij onze staf, nog niet getraind door de FMSF, een voorheen gezond drie– tot vijfjarig kind onderzoekt en, in tegenspraak met Kihlstroms voorschrift, plotseling tot de verdenking of conclusie komt dat hier mogelijk seksueel misbruik in het geding is op basis van een enkel symptoom: een infectie van de gonococcus bacterium, Neisseria gonnorhoeae.

Sommige achterdochtige mensen vragen zich dan af of het kind seksueel contact met volwassenen zou kunnen hebben gehad. Echter, zelfs als zo’n ontoelaatbare verdenking gewettigd zou zijn, zouden sommigen op een publikatie kunnen wijzen, waarvan de senior–auteur (momenteel een eminent lid van de wetenschappelijke adviesraad van de FMSF) een overzicht van de research gaf en opmerkte dat veel seks tussen volwassenen en kinderen op geen enkele wijze schadelijk is. Voorts wordt in het boek van deze seksuoloog gesuggereerd dat wetenschappelijk onderzoek laat zien dat twee derde van de kinderen die seksueel contact hadden met volwassenen, deze ervaring als ‘positief’ beschrijft.

Misschien zullen de negatieve geluiden van de goedgelovigen met hun heksenjacht – dat zijn wij dus – tot zwijgen worden gebracht als de wetenschap, de logica en Kihlstroms voorschriften over welke gedachten onze geest mogen binnendringen, breder worden onderwezen aan domme behandelaars.

Icoon

DT-15-2-194.pdf 533.10 KB 253 downloads

Het voorschrift van Kihlstrom; over de verdenking van seksueel misbruik bij kinderen...